Hva er supermat?

Hva er supermat?

Supermat er mat som er kjent for å være spesielt næringsrikt på ulike stoffer kroppen vår «skriker» etter. Disse næringsstoffene er alt fra proteiner og omega-3 til mer ukjente stoffer som anti-innflamatoriske phytonutrients (hjelper immunforsvaret), betakaroten, lutein (bra for huden) osv. Det meste av supermat kommer ikke overraskende nok fra naturen, og spesielt er det solrike områder som Afrika og Sør-Amerika som står for over 90% av all eksport av supermat.

Fordelene med supermat

Supermat er rene ernæringsbomber fullspekket med antioksidanter, vitaminer og mineraler, så selvsagt må det gi noen fordeler å spise supermat. Her er bare noen av fordelene:

  • Forbedret immunforsvar
  • Lavere kolesterol
  • Regulerer metabolisme
  • Anti-innflamatorisk
  • Kreftforebyggende
  • Renser blodomløp
  • Forbedrer hud/hår/negler
  • Økt energi, sexlyst

Nå lurer du sikkert på om man kan spise «vanlig mat», eller om man må bestille supermat for å dekke kroppens behov for disse ernæringene. Her er to grunner til at supermat ikke er så dumt å kjøpe og er anbefalt av helsemyndigheter verden over. 1) Mange av næringsstoffene får vi i oss ved å spise nok grønnsaker, frukt, kornprodukter- osv, problemet er at over 90% av befolkningen ikke klarer å dekke dette behovet. Det er vanskeig å spise «5 grønt om dagen», så vel som en sunn müsli (ikke det du kjøper i dagligvarebutikken) hver morgen. 2) Det andre problemet er at til tross for en økning i antall produkter vi kan kjøpe i en butikk i Norge, ville du vært overasket over hvor mye vi går glipp av når det gjelder ernæringsmektig mat. Til eksempel er det produkter som Amaranth-frø, Lucuma, og Purple corn (ja vi har t.om. ikke fått norske navn på de ennå) som er nesten umulig å få tak i, i Norge. Derfor har det blitt en trend å kjøpe nødvendig kosthold (deriblant supermat) på nett.

Bilderesultat for peru farm

Et bilde som viser en dame i gang med dyrking av vanlig mat i Peru, eller det vi ville kalt supermat. Mens vår økonomi og teknologi har økt, har sykdommer som kreft og diabetes økt tilsvarende. Peruianerne kan derimot smile over å være på verdenstoppen når det gjelder den lave sykdommsraten.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *